Hoe kun je smartphone diefstal voorkomen?

Smartphones worden niet alleen steeds dunner maar ook steeds duurder. Een gemiddelde nieuwe smartphone kost tegenwoordig al snel meer dan 500 euro. Door deze hoge waarde is smartphone diefstal een veel voorkomende vorm van criminaliteit. Het is ook een makkelijke vorm van diefstal. Iedereen kent wel iemand waarvan de smartphone ooit eens gestolen is. Smartphones zijn niet alleen gewild door de gebruikers maar ook door dieven. Iedereen met een smartphone loopt risico op diefstal maar als je deze tips leest wordt de kans op diefstal aanzienlijk verminderd.

Noteer de gegevens van de smartphone

Als de smartphone ooit gestolen wordt of kwijt raakt dan is het handig dat je de gegevens ervan hebt genoteerd. Het belangrijkste dat genoteerd wordt is het IMEI-nummer. Dit is een uniek nummer waarmee de smartphone geïdentificeerd kan worden. Bel *#06# en noteer het 15-cijferige IMEI-nummer dat getoond wordt. Noteer hiernaast het telefoonnummer en de pin- en pukcode. Bewaar deze gegevens niet in de buurt van de smartphone maar op een plek waar niemand het kan vinden.

Stel een pincode of vingerafdruk in

Er zijn nog steeds veel mensen die geen pincode of vingerafdruk ingesteld hebben op de smartphone. Deze twee vormen van beveiliging kunnen dieven afschrikken. Zonder de pincode of vingerafdruk is toegang tot het toestel niet mogelijk. Dit maakt het voor dieven bijna waardeloos. Gebruik geen pincode die makkelijk te raden is zoals 0000 of 1234 maar kies een pincode die niet makkelijk te raden is.

Tracking software

Als de smartphone eenmaal gestolen of kwijt is dan is het niet te laat. Er is software waarmee de smartphone teruggevonden kan worden. Voor iOS is de Zoek mijn iPhone app en voor Android is er Cerberus. Met deze apps is het mogelijk om de smartphone te volgen, te lokaliseren als deze vermist is en het is ook mogelijk om de data te beschermen of te wissen. Als de smartphone kwijt of gestolen is dan kun je zelf een bericht tonen op de smartphone, een waarschuwingstoon afspelen of alle data vanaf afstand wissen.

Veilig in het openbaar

Als je de smartphone niet in je handen hebt stop hem dan goed weg. Bewaar de smartphone uit het zicht en op een plek waar anderen niet makkelijk bij kunnen. Voor mannen betekent dit vaak de broekzak en voor vrouwen in een afgesloten deel van de handtas. Let op dat de handtas altijd gesloten is zodat niemand snel toegang heeft tot de inhoud.

Hoog risico

Er zijn gelegenheden waar het risico op diefstal groter is dan normaal. Dit zijn café, discotheken, concerten en andere plekken waar veel mensen zich verzamelen. Dieven kunnen hier makkelijker hun slag zijn doordat de drukte een goede dekmantel is. De diefstal valt minder op door de drukte en ontsnappen is ook eenvoudiger in een menigte. Dit zijn ideale locaties voor dieven die op zoek naar een eenvoudig doelwit.

Niet achterlaten

Als je een afspraak hebt en met de auto bent laat de smartphone dan niet onbeheerd in de auto liggen. Smartphones en andere consumentenelektronica worden vaak gestolen uit auto’s. Dit is zelfs het geval bij afgesloten auto’s. Als je de smartphone toch in de auto moet achterlaten zorg er dan voor dat deze verborgen is. Stop de smartphone in het handschoenenkastje of onder één van de stoelen zodat het niet in het zicht ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *