Welke smartphone features heb ik nodig?

Display

De grootte van het display maakt een groot verschil in hoe je de smartphone gebruikt. Smartphones met een klein display kunnen met één hand gebruikt worden. Dit zijn smartphones met een display tot 4,5 inch. Deze liggen makkelijker in de hand maar het display is relatief klein voor het bekijken van video’s en het gebruik van de internetbrowser. Een display van meer dan 5 inch is tegenwoordig niet meer uniek. De meeste vlaggenschip smartphones hebben een display van dit formaat. Dit gaat al meer richting het formaat van een tablet. Op een 5 inch display zijn video’s beter te bekijken en e-books beter te lezen maar een smartphone van dit formaat is niet met één hand te bedienen.

Kwaliteit en scherpte van het display
De kwaliteit van het smartphone display is enorm verbeterd. Dit is de laatste jaren erg snel gegaan. Het touchscreen van een smartphone is een LCD of een AMOLED display. Smartphone producenten geven echter een eigen naam aan het display. Zo noemt Apple het eigen touchscreen een Retina display terwijl het eigenlijk een LCD scherm is. Samsung maakt echter gebruik van een Super AMOLED display welke gebruik maakt van de AMOLED technologie. De kwaliteit van het touchscreen is hierdoor niet af te leiden aan de naam. De scherpte van het display heeft te maken met het aantal pixels per inch. Dit kan gebruikt worden om het display van smartphones te vergelijken. Het aantal pixels per inch wordt vaak afgekort tot ppi. Het is echter mogelijk dat een display met een lagere ppi er beter uitziet dan een display met een hogere ppi. Het is daardoor slechts een indicator, maar wel een belangrijke.

Batterijduur

Er wordt steeds meer gevraagd van de batterij van de smartphone. Dit komt doordat de smartphone vaker gebruikt wordt maar ook door de hardware van de smartphone die meer van de batterij vraagt. Een verbeterde batterij is hierdoor noodzakelijk. De processors en displays met groot formaat vragen veel energie. Sommige smartphones hebben een batterij die het grote verbruik niet goed aankunnen. Deze moeten meerdere keren per dag opgeladen worden. De batterijduur wordt hierdoor steeds belangrijker. Hoelang een batterij meegaat ligt aan de smartphone hardware, het gebruik en de capaciteit van de batterij. De moderne smartphones hebben een batterij met een capaciteit van 2300 tot 3200 mAh.

Processor

De processor is een belangrijk onderdeel van de smartphone. Het zorgt voor de rekenkracht die nodig is om alle taken uit te voeren. Een processor van een moderne smartphone heeft meerdere rekenkernen. Een rekenkern wordt een core genoemd. Zo worden er dual-core, quad-core en tegenwoordig ook octa-core processors gebruikt in smartphones. De snelheid van een processor wordt weergegeven als MHz of GHz.

Opslagruimte

De opslagruimte op een smartphone is het geheugen dat beschikbaar is voor de apps, muziek, video’s, foto’s en andere bestanden. Hoeveel opslagruimte nodig is hangt af van hoe de smartphone gebruikt wordt. Iemand die veel muziek op de smartphone heeft staan heeft meer opslagruimte nodig dan gemiddeld. Budget smartphones hebben tegenwoordig meestal 8 GB opslagruimte. Dit is niet veel maar ook niet weinig. Er is dan echter niet veel ruimte en de kans is groot dat het geheugen op een bepaald moment vol raakt.

De wat duurdere smartphones hebben 16 tot 32 GB opslagruimte. Ter vergelijking; 16 GB staat gelijk aan 3600 mp3 nummers. De opslagruimte wordt echter ook gebruikt voor de apps, foto’s en video’s waardoor er minder opslagruimte overblijft voor de muziek. Voor iemand die veel opslagruimte nodig heeft kan beter een smartphone kiezen met grotere capaciteit. High-end smartphones zijn doorgaans verkrijgbaar met 64 GB of 128 GB opslagruimte. Als dit niet het geval is dan is de opslagruimte uit te breiden met een microSD kaart. In veel gevallen is het dan mogelijk om de opslagruimte uit te breiden tot 128 GB.

Camera

Een camera kan tegenwoordig niet meer missen op een smartphone. De smartphone wordt immers niet alleen gebruikt om mee te bellen maar ook om foto’s te maken. De camera van de smartphone is hierdoor steeds belangrijker geworden. Veel mensen hebben niet eens meer een normale camera en gebruiken alleen de smartphone camera om foto’s en video’s mee te maken. Om aan deze behoefte te voorzien zorgen smartphone producenten voor steeds betere camera’s.

Een smartphone heeft meestal de beste camera aan de achterzijde en een mindere camera aan de voorzijde. De camera aan de voorkant wordt doorgaans alleen maar gebruikt voor videobellen en selfies. De camera aan de achterkant maakt de mooiste foto’s. De kwaliteit van de camera is afhankelijk van veel factoren. Het aantal megapixels is belangrijk maar het zegt niet alles. De sensor en de lens zijn even belangrijk. Het is uitgaande van de specificaties niet altijd duidelijk welke smartphone de beste camera heeft.

App store

Een smartphone heeft standaard veel features maar de apps zorgen voor de ontelbare extra mogelijkheden. De apps die gemaakt worden door derden zijn een belangrijke toevoeging aan de smartphone. Bekende apps die gedownload en geïnstalleerd kunnen worden zijn Whatsapp, Facebook en Youtube. Deze apps zorgen voor nieuwe functionaliteit voor de smartphone. De twee grootste app stores zijn de App Store (iOS) en Google Play (Android). Dit heeft met name te maken met het feit dat deze twee besturingssystemen het meest gebruikt worden op smartphones. De app store van Windows Phone loopt ver achter op de App Store en Google Play. Er zijn gratis apps te downloaden maar voor sommige apps moet betaald worden. De prijzen van de apps variëren van minder dan 1 euro tot een veelvoud hiervan.

4G Internet

Bij moderne smartphones staat internet hoog in het vaandel. Het is grotendeels de slagader van de smartphone. Zonder internet wordt de smartphone immers veel minder gebruikt. Internet is nodig om apps te gebruiken, voor social media, video’s te bekijken en meer. Bijna iedere smartphone kan een snelle en betrouwbare verbinding maken met het 3G netwerk. Dit is niet het geval bij het 4G netwerk. Dit is de 4e generatie van het mobiele netwerk met hogere internetsnelheden. Op dit moment heeft nog niet iedere provider een landelijke dekking maar men is er druk mee bezig om het uit te breiden. 4G is het netwerk van de toekomst. Als je gebruik wilt maken van het 4G netwerk dan is een smartphone nodig die 4G ready is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *