Smartphone processors: dual-, quad en octa-core

De processor van de smartphone is verantwoordelijk voor alle rekenkracht die nodig is om taken uit te voeren. Het is een belangrijk onderdeel van de smartphone. Het is doorslaggevend voor de snelheid en de prestaties. De prestaties van een processor worden beoordeeld door het aantal dat het per seconde kan uitvoeren. Dit wordt een cycle genoemd. Per seconde kunnen er door een smartphone processor meer dan een miljard cycles uitgevoerd worden. Hoe meer programma’s je tegelijk gebruikt, hoe meer er gevraagd wordt van de processor. De snelheid van een processor wordt vermeld in GHz of MHz. Dit staat voor gigahertz en megahertz. 1000 megahertz is gelijk aan 1 gigahertz.

Wat is beter?

Over het algemeen kan gesteld worden dat een processor met meer GHz betere en snellere prestaties levert. Dit is het geval als de andere onderdelen zoals het RAM werkgeheugen gelijk zijn. Deze andere onderdelen leveren ook een bijdrage aan de snelheid van een smartphone. Een moderne smartphone heeft minimaal een 1 GHz processor. Dit wordt gezien als het minimum waarop een smartphone soepel kan draaien zonder onderbrekingen en vertragingen.

Dual-, quad en octa-core

Een enkele processor is niet meer voldoende voor een smartphone. Om deze reden zijn er tegenwoordig dual-core processors. Dit zijn twee chips zodat de taken die uitgevoerd moeten worden verdeeld kunnen worden. Multitasking wordt hierdoor sneller en het besturingssysteem wordt er sneller door. Tegenwoordig hebben veel smartphones een dual-core maar quad-core en octa-core processors komen steeds vaker voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *