Waar op letten als ik een mobiele telefoon wil kopen?

Het mobiele telefoon assortiment is groter dan ooit tevoren. Er zijn honderden modellen waar je uit kunt kiezen. Stel jezelf deze vragen als je een nieuwe mobiele telefoon wilt kopen.

Welke features heb ik nodig?

De nieuwste smartphones hebben vaak features die nog niet meteen door iedereen gebruikt worden. Een verkoper in de telefoonzaak zal je vertellen hoe goed de features zijn maar heb je die ook echt nodig? Alle extra features drijven de prijs van de telefoon op. Als je bepaalde features niet gebruikt dan is het zonde om ervoor te betalen.

Welke soort telefoon past bij mij?

Ben je een smartphone liefhebber of hou je het liever simpel? Er zijn mobiele telefoons met een touchscreen maar er zijn ook nog steeds telefoon met fysieke knoppen zoals de BlackBerry toestellen. Er zijn ook telefoons waar alleen mee gebeld kan worden of berichten verstuurd.

Hoe groot mag de telefoon zijn?

De huidige trend is dat de smartphones steeds groter worden. Smartphones met een touchscreen kleiner dan 4,5 inch worden als klein gezien. Jaren geleden waren dit nog enorm grote smartphones. Hoe groot het display mag zijn hangt vooral af wat je met de telefoon wilt doen. Met een groot display is internet beter te gebruiken, kunnen video’s beter bekeken worden en is alles gedetailleerder zichtbaar.

Welke provider kies ik?

In Nederland zijn er 4 netwerken die het voor het zeggen hebben. Dit zijn Vodafone, T-Mobile, Tele2 en KPN. Een smartphone is bij deze providers te bestellen maar er zijn ook andere providers op de markt. Dit zijn providers die gebruik maken van de één van de 4 netwerken. Dit zijn meestal internetproviders die minder kosten hebben en hierdoor diensten voor scherpe prijzen kunnen aanbieden. De keuze voor een provider ligt voornamelijk aan de dekking, service en de persoonlijke ervaring.

Abonnement of prepaid?

Of een abonnement geschikt is of een prepaid ligt met name aan de telefoon. Als je geen geld hebt om het toestel als prepaid te kopen dan is een abonnement de enige optie. Met een abonnement is het toestel immers goedkoper. Een prepaid geeft echter meer vrijheid om te switchen van provider. Dit betekent wel dat het toestel los gekocht moet worden. De volledige prijs moet dan voor het toestel betaald worden. Als je voor een abonnement kiest dan is het ook mogelijk om een los toestel te kopen. Het abonnement wat erbij past is in dit geval een sim only. Dit is een abonnement zonder toestel waarbij alleen de simkaart geleverd wordt.

Wat kan ik doen met mijn oude telefoon?

Een oude telefoon kan een tweede leven krijgen door deze te recyclen. Dit kan gedaan worden met werkende maar ook defecte telefoons. Het recycle proces begint wanneer je de telefoon inlevert bij een opkoper. Voor iedere telefoon is het mogelijk om een vergoeding te krijgen. Hoeveel de vergoeding is hangt af van het model en de staat van het toestel. De telefoon wordt door de opkoper doorverkocht in een ontwikkelingsland maar het is ook mogelijk dat de onderdelen hergebruikt worden. Het ligt aan de smartphone zelf en de conditie van de smartphone wat er precies mee gebeurt. De opkoper zorgt er niet alleen voor dat de telefoon gerecycled wordt maar draagt ook een gedeelte van de winst af aan goede doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *