Waarom hebben telefoons een simlock?

De telefoonproviders plaatsen een simlock op de telefoon zodat de telefoon voor een bepaalde periode alleen op het netwerk van de provider gebruikt kan worden. Volgens de providers wordt dit gedaan omdat de telefoon met veel korting geleverd worden. Om deze korting terug te verdienen is het nodig dat de telefoon voor deze periode alleen gebruikt kan worden op het netwerk van de provider. Dit is ervoor bedoeld dat het geld van de maandtarieven niet bij een andere provider terechtkomt terwijl de provider zelf de korting heeft gegeven op het toestel.

Is een telefoon simlockvrij maken illegaal?

Door veel mensen wordt gedacht dat het illegaal is en tegen de wetgeving in om een telefoon simlockvrij te maken. Dit is echter niet het geval. Een simlock van een telefoon halen mag. Het wordt echter niet duidelijk vermeld door de providers aangezien deze het liever niet zien gebeuren. Een telefoon kan na één gratis simlockvrij gemaakt worden door de provider. Dit betekent niet dat het illegaal is om de telefoon simlockvrij te maken binnen het eerste jaar. Het is ook dan mogelijk om de simlock eraf te halen maar hier zitten wel kosten aan verbonden.

Simlock verwijderen en garantie

De meeste toestellen met een simlock kunnen na een jaar simlockvrij gemaakt worden door de code op te vragen bij de provider. Binnen het eerste jaar kan de simlock ook verwijderd worden maar dan wordt er vaak een vergoeding geëist door de provider. Het verwijderen van de simlock van een telefoon door iemand anders dan de provider is niet illegaal maar het kan de garantie op de telefoon ongeldig verklaren. Het is ook mogelijk dat de telefoon vervolgens niet meer goed werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *