Wanneer en hoe kun je een mobiel contract opzeggen?
Bij het afsluiten van een mobiel abonnement ga je een contract aan met de provider. Dit contract kan gaan over de hoogte en tarieven van je belminuten, sms’jes en data. Maar het kan daarnaast ook betrekking hebben op de aanschaf en de aflossing in maandelijkse termijnen van een nieuwe smartphone. Dergelijke contracten kunnen een looptijd hebben van een maand (bij sim only abonnementen), een jaar of twee jaar (bij zowel sim only als toestel abonnementen). Je kunt zo’n abonnement niet zomaar opzeggen, je bent contractueel gebonden om het uit te zitten. Zeg je toch eerder op, dan zal je de resterende maanden gewoon moeten doorbetalen.
Tussentijds opzeggen
Er zijn wel situaties waarin je je contract voortijdig kunt opzeggen, maar daar zitten wel de nodige haken en ogen aan. Zo kun je bijvoorbeeld opzeggen wanneer je provider tussentijds de voorwaarden verandert, bijvoorbeeld door de tarieven te verhogen. Maar dit kan alleen als in de algemene voorwaarden van je contract die mogelijkheid beschreven staat. De enige andere situatie waarin je kunt opzeggen is wanneer de verandering van de voorwaarden duidelijk onredelijk te noemen is. Dus niet wanneer de kosten van je abonnement met een euro per maand stijgen, maar wel wanneer er meerdere prijsverhogingen in een jaar plaatsvinden of wanneer de verhoging echt extreem is.
Opzeggen bij klachten
Heb je serieuze klachten over de kwaliteit van de diensten van je provider? Dan heb je ook de mogelijkheid om je contract voortijdig op te zeggen. Je moet daar echter wel wat moeite voor doen. Je zal contact op moeten nemen met de klantenservice van je provider en een aangetekende brief moeten sturen, waarin je duidelijk uiteenzet waarom je ontevreden bent en wilt opzeggen. Hier moet de provider dan binnen een niet al te lange periode, meestal een week, op reageren. Wanneer je samen niet tot een oplossing komt, kun je naar de Geschillencommissie Telecommunicatie stappen. Dat moet binnen 30 dagen gebeuren en het is niet gratis. De Commissie doet vervolgens een uitspraak die bindend is. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je in het gelijk gesteld wordt.
Zeven dagen bedenktijd
Als je in een impulsieve bui een abonnement hebt afgesloten, bijvoorbeeld omdat die goedkope Samsung Galaxy S8 een erg mooie aanbieding leek of omdat je er een mooi cadeau bij kreeg, maar je krijgt er toch spijt van, dan zit je nog niet persé een of twee jaar eraan vast. Je hebt in Nederland wettelijk zeven dagen bedenktijd. Binnen deze termijn kun je je contract nog beëindigen. Je hoeft dan niet de resterende maanden te betalen en krijgt ook geen boete. De enige voorwaarde is dat je alle zaken die je al ontvangen hebt, dus de telefoon, de sim kaart en alle accessoires, weer terugstuurt naar de aanbieder van het abonnement. Ook een welkomstcadeau moet je teruggeven.
Opzeggen en overstappen bij einde contract
Je contract opzeggen wanneer de looptijd ervan bijna voorbij is, is natuurlijk altijd wel mogelijk en ook heel eenvoudig. Twee weken voor de einddatum kun je aangeven dat je het contract niet wenst te verlengen. Dat kan heel simpel op de website van je provider. Je abonnement eindigt dan gewoon op de einddatum en je bent vrij om over te stappen naar een andere mobiele aanbieder.