Wat is 4G?

4G staat voor supersnelle internettoegang. Het is de snelste manier van internet op de smartphone die in de buurt komt van de snelheid van Wifi en soms zelfs nog sneller. Als je niet bij een telefoonwinkel werkt dan is de term 4G waarschijnlijk onbekend voor je. Het is een andere naam voor 4G, de vierde generatie van het mobiele netwerk. Vrijwel alle nieuwe mobiele telefoons zijn geschikt voor 4G. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse netwerken die inmiddels allen een landelijke 4G dekking hebben. 4G maakt een groot verschil in de snelheid van internetten op de smartphone. De data die nodig is voor de apps wordt sneller verzonden naar de smartphone maar de data richting het mobiele netwerk wordt ook sneller verzonden met 4G. 4G wordt inmiddels door alle providers in Nederland aangeboden. De MVNO’s die van de netwerken van een ander bedrijf gebruik maken bieden ook allen 4G aan. Als je een 4G internetverbinding wilt dan kan dit bij alle providers waardoor er een vrije keuze is.

3G, 4G en LTE

3G, 4G en LTE zijn termen die de download- en uploadsnelheid op een apparaat weergeven. 3G is de verbinding die de afgelopen 6 jaar het meest gebruikt werd op mobiele telefoons. 3G betekende in deze periode een downloadsnelheid van 300 kbps tot 1.5 Mbps. 4G is veel sneller dan 3G. Een 4G apparaat behaalt een downloadsnelheid van 2 tot 20 Mbps. Dit staat gelijk aan een snelheid van dat meer dan tien keer sneller is dan 3G.

4G dekking

De 4G dekking van de Nederlandse providers is landelijk. Dit betekent echter niet dat er in 100% van de gevallen een werkende 4G verbinding is. Als het 4G apparaat geen verbinding kan maken met een 4G netwerk kan het terugschakelen naar het tragere 3G netwerk. Een smartphone zoekt altijd naar het snelste mobiele netwerk als er verbinding gemaakt wordt.

Dataverbruik 4G

Consumenten maken steeds meer gebruik van de internetverbinding op de smartphone. Er wordt steeds minder gebeld met de smartphone maar het gebruik van apps die alleen werken met een internetverbinding neemt toe. Doordat 4G internet veel sneller is dan 3G is de gebruikservaring nog verder verbeterd. Video’s worden zonder haperingen afgespeeld en muziek streamen kan zonder problemen. Door de snellere verbinding worden de apps nog meer gebruikt waardoor het verbruik toeneemt. Schattingen geven aan dat het dataverbruik verdubbelt als iemand van een 3G smartphone overgaat naar een 4G smartphone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *